Jimnastik mi Cimnastik mi?

Türk Dil Kurumu resmi internet sitesinde bir çevrimiçi kelime sorgulama olanağı sağlanmaktadır. Bu kelime sorgulama sayfası sayesinde kullanıcılar yazımını merak ettiği sözcükleri aratarak doğru yazımlara ulaşabiliyor.

Aynı zamanda kelimelerin anlamlarına da ulaşabilme imkanı sunuluyor. TDK’nın çevrimiçi sorgulama sayfasında en çok aratılan kelimelerden birisi de ‘jimnastik’ kelimesidir. İnsanlar jimnastik kelimesi yerine cimnastik yazabiliyor ve bu kelimeyi sıklıkla karıştırabiliyor. Ancak bilinmelidir ki bu kelimenin doğru yazımı jimnastiktir.

Jimnastik Sporu Nedir?

Jimnastik kelimesi Fransızca bir kelime olan gymnastique kelimesinden gelir. Dilimize ise jimnastik olarak girmiştir. Jimnastik vücudu geliştirmek, esneklik kazandırmak, güçlendirmek amacıyla aletli ya da aletsiz bir şekilde yapılan hareketlerin tümünü kapsar.

Jimnastikte hareketler düzenli bir şekilde yapılır ve hareketlerin birbiriyle uyumlu olmasına özen gösterilir. Jimnastik sporuna okullarda verilen Beden Eğitimi derslerinden aşinayız. Bunun yanında spor salonlarında ve evlerde de jimnastik egzersizleri uygulanabilir. Jimnastik, Yunan Uygarlığı Dönemi’nde soylu ailelerin çocuklarının yaptığı spordu. Günümüzde ise kitler sporu olarak kabul görür.

Jimnastik Nasıl Yapılır?

Jimnastik sporu esneklik ve dayanıklılık isteyen bir spor dalıdır. Bu nedenle jimnastiğe çocukluk döneminde, küçük yaşlarda başlamak gerekir. Küçük çocukların kasları sertleşmez. Bu sayede vücutları daha rahat şekil alır. Bu da jimnastik sporunu daha kolay yapmalarını sağlar. Jimnastik spor dalında, kızlar ve erkekler için ayrı ayrı hareketler bulunur.

Erkekler aletsiz bir şekilde yer hareketleri yaparlar. Aletli şekilde de beygir, halka, barfiks ve paralel gibi hareketleri uygularlar. Kızlar ise yine yer hareketleri, denge, paralel ve atlama beygiri hareketlerini yaparlar. Yer hareketleri bazı belirli hareketler içerir. Bunlar; düzenli ve estetik olarak zıplama, takla atma, parende atma gibi hareketlerdir. Aletli hareketler ise puan olarak değerlendirilir. Bu hareketler; takla atma, ters dönme ve kollar üzerinde durma hareketleridir.

Ayrıca spor salonlarında da jimnastik sporu yapılabilir. Bu alanlarda jimnastik yapmanın amacı ise vücuda esneklik sağlamak ve form kazandırmaktır. Spor salonlarında görevli olan fitness hocaları ile birlikte bacak açma, kol, bacak ve kalça kaslarını güçlendirme, bacak germe gibi sıkıştırma egzersizleri yapılabilir. Aynı hareketler spor salonu yerine evlerde de yapılabilir.

Jimnastiğin Branşları Nelerdir?

Diğer spor dallarında olduğu gibi jimnastik de çeşitli branşlara ayrılır. Jimnastiğin 3 ayrı branşı bulunur. Bunlar; artistik jimnastik, ritmik jimnastik ve genel jimnastiktir. Her birinin özellikleri farklıdır.

Artistik Jimnastik

Artistik jimnastik, erkekler ve kadınlarda farklı hareketlere ayrılır. Erkeklerin yapacağı hareketler; barfiks, halka, kulplu beygir, yer hareketleri, atlama beygiri ve paraleldir. Kadınların hareketleri ise kız paraleli, atlama beygiri, denge, yer hareketleri ve asimetrik dallarıdır.

Ritmik Jimnastik

Ritmik jimnastik yalnızca kadınların tarafından yapılan jimnastik türüdür. Kadınlar; oyunculuk, bale, pandomim ve müzik gibi dallarda ritmik jimnastik hareketlerini uygularlar. Hareketlerinde ise top, kurdele, çember, top, lobut ve ip gibi aletler kullanırlar.

Genel Jimnastik

Genel jimnastik ise gösteri amacıyla yapılan jimnastik türüdür. Bu jimnastik türünde her ülke farklı yarışma kurallarına sahiptir. Hareketler ise müzik eşliğinde yapılır ve serbest spor kıyafetleri giyilir. Diğer jimnastik branşlarında bireysel olarak yarışılır. Ancak genel jimnastik türünde grupsal yarışma söz konusudur.

 

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.