Alışkanlık denilen eylem, herhangi bir durum karşısında aynı tepkiyi vermek ya da aynı davranışları göstererek yerleşik bir şekilde bu tür davranışların tekrar edilmesi olarak bilinirler. Kişi yaptığı bu davranışların alışkanlık haline geldiğinin dahi farkına varamayabilir. Günlük hayatta da kazanılması gereken diş fırçalama, el yıkama ibi önemli alışkanlıklar yer alır.
Fakat alışkanlıklar, zararlı alışkanlıklar ve yararlı alışkanlıklar olmak üzere iki ayrı madde de incelenir. Zararlı alışkanlıklar kazanılmaması gerekirken yararlı alışkanlıklar herkes tarafından takdire uğrayan ve alışılması gereken alışkanlıklardır. Bunlardan birisi de çocuğa okuma alışkanlığının kazandırılması olarak bilinir.
Çocuğa Okuma Alışkanlığının Kazandırılmasında Önemli Detaylar
Çocuğa okuma alışkanlığının kazandırılması eyleminde en önemli etken model olan ailedir. Genel anlam da okuma alışkanlığı olmayan aileler de çocuğun okuma alışkanlığı kazanması için herhangir özel bir çaba da gösterilmez. Bu anlam da çocuk için aslında ailenin kitap okuma çabaları da büyük önem taşır. Anne ve babalar çocukları ile sağlıklı bir iletişim kuramazlarsa kitap alışkanlığını aşılamakta zorlanırlar veya başaramazlar. Çocuk aileden herhangi bir destek alamadan kitap okumaya çalışıyor ise çok da verimli bir durum ortaya çıkmaz.
Kitap Okuma Alışkanlığı Ne Zaman Kazandırılmalı?
Çocuğa okuma alışkanlığının kazandırılması aslında çok küçük yaşlar da verilen eğitim ile başlar. ” Ağaç yaşken eğilir” sözü aslında kitap okuma alışkanlığının erken yaşta öğrenilmesi ile tam uyuşan bir cümledir. Çocukların hayal dünyaları küçük yaştayken olabildiğince geniştir. Bu anlam da çocuğa uykuya dalmadan önce okunan hikaye ya da masallar aslında kitap okuma alışkanlığının kazanılmasın da ilk basamak olarak görülür.
Çocuklar, okunan bu hikayeler ile kendi hayal dünyalarında dalarlar ve zevkle bu hikayeleri dinlemeye devam ederek hep devamını isterler. Böylce çocuklar okuma yazma öğrendiklerin de aslında çoktan kitap okuma alışkanlarının olduğu görülür.
Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmanın Yöntemleri
Çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanabilmesi için öncelikle anne babaların iyi bir örnek olmaları gereklidir. Bu anlam da ev içerisinde bütün bireylerin dahil olacağı kitap okuma saati uygulanabilir. Çocuğun kitaplara olan ilgisi sevdiği kitapların alımı ile başlar. Öyle ki kitap alımlarında kalın ve çok sayfalı kitaplar yerine resimli ve az sayfalı kitap tercihleri yapılabilir. Okuma saatlerinde, okuma saatinin son bulmasının ardından okunan kitaplar hakkında tartışma yapılması, kitap içerisindeki bilgilerin paylaşılması çocuğa sonuç ile alakalı yardımcı olunur.
Evde çocuğun boş vakitlerinde televizyon izlemek ya da bilgisayar oynamak yerine kitap veya gazete okumaları düzenlenebilir. Ayrıca evlere dergi aboneliği yaptırarark farklılaştırma yapılabilir. Anne babalar çocukları ile birlikte kütüphanelere üyelik sağlamadır.Kütüphane geçirilen vakitler oldukça değerli vakitlerdir. Evlerde ufak bir kütüphane kurulması çocuk için çekici gelebilir. Aynı zaman da doğum günü gibi çocuğun özel günlerinde hediye olarak alınan kitaplar da çocuğa okuma alışkanlığı kazandırır niteliktedir.