Gündelik yaşantıda bazen strese bağlı olarak veya bazı hastalıkların nüksetmesi ile beraber ağrıları küçükten büyüğe herkesin büyük bir sıkıntısı olmuştur. Ansızın gelişen bu baş ağrılarını tek bir neden bağlayarak teşhis koymak elbette ki mümkün değildir. Birçok etkenden kaynaklı olarak ortaya çıkabilen baş ağrılarında önemli olan baş ağrısı için hangi doktora başvurulmalı gerektiğine dair bilgi sahibi olmaktır.
Baş Ağrısı Neden Olur?
Baş ağrıları kişi ve semptomlara göre çeşitlilik göstermektedir. Baş ağrılarında en bilinen sebeblerden birisi migren rahatsızlığıdır. Migren rahatsızlığından kaynaklanan bu baş ağrıları, başın tek bir bölümünü ya da tamamını etkisi altına alarak hafif veya güçlü ağrılar olarak bilinirler.
Baş ağrılarının ortaya çıkmasına neden olan bir başka etken ise yüksek tansiyondur. Kişiler de tansiyonun olması gerektiği değerlerin üzerine çıkması ile baş ağrısı şikayetleri başlar. Durumun böyle olması tansyon hastalarının sıklıkla tansiyonlarını kontrol altına alınması gerektiğini gösterir. Ayrıca yüz bölgesinde bulunan sinüslerde yaşanan tıkanmalar da sinüzit beraberinde baş ağrısı şikayetlerini de getirir.
Baş Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?
Baş ağrıları insanların günlük hayatta işlerinin aksatılması gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu sebeb ile baş ağrısı için hangi doktora gidilmeli soruları sıklıkla araştırılır. Baş ağrısı şikayetleri için birden fazla bölüme başvurulabilir. Fakat baş ağrısı çeken hastanın baş ağrısına neden olan etkenlerin araştırılması için uygun bölümden randevu alınması en doğrusu olacaktır. Baş ağrısı şikayetlerinde dahiliye, nöroloji ve kulak burun boğaz poliklinikleri tercih edilebilir.
Şiddetli Baş Ağrıları İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Baş ağrısı için hangi doktora gidilmeli konusunda yer alan seçenekler, ağrının ne kadar şiddetli olduğuna ve sebebine bağlı olarak değişiklik gösterir. Tansiyon yükselmelerine bağlı olarak ortaya çıkan baş ağrılarında dahiliye bölümüne gidilerek gerekli tahlil ve tetkikler yapılır.
Ortaya çıkan baş ağrılarının sinüzit hastalığına bağlı olarak çıkması düşünüldüğünde kulak burun boğaz doktoruna ve migren hastalığı sebebiyet olarak düşünüldüğünde de nöroloji bölümü doktoruna gidilmelidir. Fakat bu sebeblerden ötürü kaynaklandığını bilinmediği zaman veya herhangi bir hastalıktan dolayı olmadığı zamanlar da ortaya çıkan baş ağrılarında dahiliye bölümüne gitmek en doğrusu olacaktır.
Baş Ağrısı İçin Uygulanan Yöntemler
Ani gelişen baş ağrıları şikayetleri ile dahiliye doktoruna başvuran hastalara öncelikle kan tahlilleri yapılarak tedavi başlatılır. Yapılan kan tahlilleri sonucunda ortaya çıkan kan değerlerinin durumuna göre baş ağrısına etki eden sorunlar hızlı ve kolay bir şekilde teşhis edilebilir.
Bu sırada hastaların tansiyon ölçümoleri de yapılır. Nörolojik anlam da yapılması gereken tedavi yöntemlerinde MR çekimleri yapılarak ilaç ve öneriler ile tedavi uygulamaları başlar. Baş ağrıları tedavilerinde erken teşhis ve tedavinin devamlılığı oldukça önemli bir etkendir. Bu nedenle iyi bir doktora gitmek gerekir.